Організовуємо харчування дітей в ЗДО по новому.

2022-01-04

У дитячому віці закладаються основи здорового організму.

Здорові діти сьогодні – дорослі завтра.

Реформу харчування дітей в дошкільному навчальному закладі слід розглядати виключно як елемент боротьби за здоров’я нації.

24 березня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Нове примірне збалансоване меню, до створення якого долучилися спеціалісти МОЗ, дієтологи, МОН, а також шеф-кухар Євген Клопотенко та його команда складено з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах та енергії.

Згідно з нововведеннями, у дитячому меню обмежили кількість солі, цукру, жирів тваринного походження, а також вживання соків. У нове меню не включили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі та цукру. Деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшили норми споживання хліба та картоплі, молока, вершкового масла, зменшено споживання напоїв зі значним вмістом цукру, а в групах раннього віку взагалі відсутній цукор, натомість замінено сухофруктами, родзинками.

В Черкасах нове 4-тижневе меню презентували нещодавно. У меню увійшло багато унікальних пропозицій. Серед них відомі світові страви. Наприклад, у меню є пастуший пиріг, суфле з індички із цвітною капустою, шніцель з індички, різото, ротіні з овочами, теплий салат та улюблені дітьми рибні стіки із соусом, рибні палички, курячі хлібці, чахохбілі та мак-енд-чіз. А ще у меню додали традиційні українські рецепти. Тепер у дитсадку можна буде смакувати банош, українські голубці, борщ, суп український з галушками. Аби урізноманітнити вибір гарніру, окрім рисової, гречаної, пшеничної, пшоняної та вівсяної каш, у меню додали булгур, сочевицю, кукурудзяну.

Для дітей з особливими дієтичними потребами вперше організують індивідуальне харчування. Йдеться про дітей, які мають харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин. Для цього сімейний лікар чи педіатр має видати медичну довідку, яка б підтверджувала відповідний діагноз. У довідці обов’язково мають бути зазначені особливі дієтичні потреби дитини та рекомендації щодо харчування.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 10.11.2021 № 1308 « Про встановлення вартості харчування дітей у закладах дошкільної освіти м.Черкаси комунальної форми власності та встановлення батьківської плати на 2022 рік та « Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 10.11.2021 № 1308 « Про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах м.Черкаси комунальної форми власності та встановлення розміру батьківської плати на 2022 рік» від 14.12.2021

№ 1453

З 01 січня 2022 року встановлена вартість харчування у закладі дошкільної освіти:

- Для дітей раннього віку – 40.72 грн

- Для дітей садового віку – 53.18 грн.

Батьківська оплата становить 60% від фактичної вартості харчування.

Кiлькiсть переглядiв: 45

Коментарi